Kuinka aloittaa meditointi - 3 käytännön vinkkiä

 

Meditointi on todennäköisesti yksinkertaisempaa toteuttaa kuin yleisesti ajatellaan. Toisaalta meditaatioharjoitukseen keskittyminen voi olla vaikeampaa, kun saattaisi olettaa. Kun tein päätöksen aloittaa säännöllisen meditoimisen, ajatus aloittamisesta tuntui tylsältä. Alkuun kiemurtelin kehossani, oli vaikea olla paikallaan ja keskittyä hetkeen. Tunsin kuinka ajatukset pyörivät päässä ja niistä oli hankalaa päästää irti. Ajattelin että teenköhän harjoituksen "oikein".

Meditoiminen on vahvistanut luottamustani intuitiooni ja olen alkanut tunnistamaan herkemmin mikä tekee minulle hyvää ja edistää omaa henkistä kehitystäni. Oletko sinä harjoittanut meditaatiota ja minkälaista hyötyä olet saanut siitä?

 

Meditointi on todennäköisesti yksinkertaisempaa toteuttaa kuin yleisesti ajatellaan. Toisaalta meditaatioharjoitukseen keskittyminen voi olla vaikeampaa, kun saattaisi olettaa. Kun tein päätöksen aloittaa säännöllisen meditoimisen, ajatus aloittamisesta tuntui tylsältä. Alkuun kiemurtelin kehossani, oli vaikea olla paikallaan ja keskittyä hetkeen. Tunsin kuinka ajatukset pyörivät päässä ja niistä oli hankalaa päästää irti. Ajattelin että teenköhän harjoituksen "oikein".

 

Ajan ja päivittäisen harjoittelun myötä meditaation tekeminen alkoi muuttumaan ja nykyään tunnen tarvetta saada hiljentyä ja rauhoittua meditaation äärelle muutaman kerran päivässä. Huomasin, että kehoni ja mieleni alkoi kaipamaan yhä useammin meditaation tuomaa tyyneyttä ja rauhaa. Välillä on kuitenkin myös sellaisia päiviä kun mieli on levottomampi ja on vaikea rauhoittua hiljentymään. Näinä päivinä meditaatio ei välttämättä vie täysin läsnäolevaan tilaan, mutta se helpottaa edes jonkin verran rauhatonta mieltä.

 

Mitä meditaatio sitten on? Erilaisia meditaatiotekniikoita on olemassa todella paljon ja niissä kaikissa on sama perusajatus. Niiden tarkoituksena on mielen hiljentäminen ja rauhoittaminen, keskittäen huomio samalla sisäänpäin, johonkin tiettyyn ajatukseen, tunteeseen tai asiaan. Se voi olla esimerkiksi hengitys, mantra, ääni, mielikuva tai mielentila kuten kiitollisuuden lisääminen.

 

Onko meditaatiota tutkittu? Meditaation vaikutuksista on tehty paljon tutkimuksia. Tutkimuksien mukaan meditointi harjoittaa aivoja siihen, että mieli ei ala lepotilassa ollessa heti prosessoimaan mennyttä ja tulevaa vaan aivot keskittyvät hetkeen. Lisäksi kliinisissä tutkimuksissa on näytetty, että meditaatio voi auttaa mm. unihäiriöiden, masennuksen, syömishäiriöiden, kroonisen stressin ja kivun hoidossa. Meditointi toimii erityisen hyvin rentouttavana harjoituksena stressaavan päivän jälkeen. Se kasvattaa keskittymiskykyä ja lisää tietoisuutta.

 

1. Aloita lyhyillä harjoituksilla

 

Alkuun voi olla vaikea pysyä paikallaan pidempää aikaa, joten meditoinnin voi aloittaa lyhyillä harjoituksilla. Aloita meditaatio esimerkiksi muutaman minuutin hengitysharjoituksella, jossa istut selkäranka suorana, pitäen kehon samalla rentona ja keskittyen sisään- ja uloshengitykseen. Pidä silmät suljettuna ja käänny kohti sisäistä maailmaasi. Kuuntele ja tarkkaile hengitystäsi, miten ja missä kohtaa kehoasi se liikkuu. 

 

Voi huomata, missä vaiheessa meditaatiota mieleen nousee ajatuksia. Kun alkaa kiinnittämään huomiota ajatusten kulkuun, voi pikkuhiljaa huomata että pystyy tarkkailemaan ajatuksiaan. Alkaa myös tiedostamaan paremmin, kuinka mieli tuottaa jatkuvasti erilaisia ajatuksia, vaikka ei ajattelisi mitään tiettyä asiaa. Tämän asian tiedostaminen voi tuoda isoja oivalluksia. 

 

Tietoisempi oleminen voi auttaa vapauttamaan tiettyjä toistuvia ajatusmalleja ja käyttäytymistapoja, jos niitä kokee haluavansa vapauttaa. Olen myös kokenut, että meditaatio on opettanut hyväksymään itseään lempeämmin, erilaisine tunteineen ja ajatuksineen.


2. Tee ohjattu meditaatio

 

Kuuntelen paljon ohjattuja meditaatioita, joka on mielestäni hyvä tapa aloittaa meditointi. Tällä tavoin pääsee sisään meditaation maailmaan ja saa inspiraatiota omaan meditaatioharjoitukseen. Verkosta löytyy paljon erityyppisiä meditaatioita ja meditaation aiheen voi valita oman fiiliksen mukaan. Myös esimerkiksi meren aaltojen kohina tai linnunlaulujen äänet toimivat hyvin meditaation taustalla.

 

Toisena hetkenä tuntee kaipaavansa energioita puhdistavaa mielikuvamatkaa ja joku toinen hetki tarvitsee itsemyötätuntoa vahvistavaa harjoitusta. Aamulla meditoidessa voi kaivata energisoivaa kehoa ja mieltä herättelevää harjoitusta. Illalla taas rauhoittavaa meditaatiota, joka ohjaa mielen ja kehon syvään ja rauhoittavaan uneen. 

 

3. Muutama vaihtoehto meditoimiseen

 

On erilaisia tapoja meditoida, eikä se tarkoita pelkästään hiljaa paikalla istumista. Sitä voi toteuttaa tekemällä asioita rauhallisessa ja läsnäolevassa tilassa. Koen että tiettyjä arkisempia asioita, kuten rauhallista tietoista kävelemistä tai tietoista syömistä, voi toteuttaa meditaation tilasta käsin. Meditointi ulkoilmassa tuo oman lisänsä harjoitukseen. Esimerkiksi metsä on itsessään monelle hyvin rauhoittava paikka.

 

Monet käyttävät positiivisia mielikuvia ja luovat täysin ainutlaatuista meditatiivista mielikuvamatkaa omassa mielessään. Meditaatiossa voi käyttää erilaisia mantroja tai voimalauseita, joita toistaa esimerkiksi tietyn ajan. Itse käytän erilaisten värien voimaa hyväkseni meditaatioharjoituksissa. Meditoin esimerkiksi jokaisen chakran kohdalle siihen liittyvän värin parantavaa voimaa.


You should sit in meditation for 20 minutes a day. Unless you are too busy; then you should sit for an hour. - Old Zen Saying

 

Sydämellä,
Anni 

Lähetä kommentti

Instagram

Luonnollisesti matkalla. Theme by BD.