5 voima-askelta omiin terveisiin rajoihin

Rajojen asettaminen tekee meistä terveempiä ja paremmin voivia. Rajat tuovat meille voimaa olla oma itsemme. Ne lisäävät jaksamistamme ja sisäisen turvan tunnetta. Rajat suojaavat meitä ja auttavat meitä ilmaisemaan itseämme. Rajat voivat olla sisäisiä, eli tunnetasoon, ajatuksiin ja käyttäytymiseen liittyviä, tai ulkoisia, eli fyysisiä rajoja. Kehomme kertoo meille erilaisin tuntemuksin, kun rajojamme on rikottu.

Varmasti jokaisen ihmisen on joskus tarvinnut asettaa rajat jollekin asialle tai ihmiselle. Oli kyseessä sitten työasioihin, ihmissuhteisiin tai johonkin muuhun asiaan liittyvät rajat. Miten sinä varmistat sinulle sopivat rajat?

Rajojen asettaminen tekee meistä terveempiä ja paremmin voivia. Rajat tuovat meille voimaa olla oma itsemme. Ne lisäävät jaksamistamme ja sisäisen turvan tunnetta. Rajat suojaavat meitä ja auttavat meitä ilmaisemaan itseämme. Rajat voivat olla sisäisiä, eli tunnetasoon, ajatuksiin ja käyttäytymiseen liittyviä, tai ulkoisia, eli fyysisiä rajoja. Kehomme kertoo meille erilaisin tuntemuksin, kun rajojamme on rikottu. Voit kuunnella kehoasi ja huomioida tunteitasi seuraavan kerran kun tunnet että rajasi on ylitetty. Mitä kehosi kertoo sinulle?

1. Mieti alkuun missä omat rajasi menevät

Olen itse miettinyt monet kerrat missä minun rajani menevät, ja kuinka hyvin pystyn pitämään ne eri tilanteissa. Voit itse pohtia, mikä sinulle tuntuu oikealta ja arvojesi mukaiselta, eri tilanteissa. Töiden suhteen se voi tarkoittaa esimerkkinä, että et vastaa työviesteihin tai puheluihin kello viiden jälkeen tai viikonloppuisin, erityisesti jos et ole siihen velvoitettu. Ihmissuhteissa se voi tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse olla muiden tavoitettavissa silloin kun sinusta tuntuu siltä, eikä asialle tarvitse olla edes mitään erityistä syytä. Voi olla, että tarvitset aikaa itsellesi eikä sinusta tunnu juuri silloin hyvältä tavata ketään. Kuulostele mikä tuntuu sinulle hyvältä ja oikealta, toimi sen mukaan ja pidä siitä kiinni. Olemme aina itse vastuussa itsellemme siitä, mihin vedämme omat rajamme. Itseämme kuuntelemalla ja omiin rajoihimme tutustumalla, voimme löytää meille parhaiten toimivat rajat, elämämme eri osa-alueilla.

2. Rajojen vetämiseen tarvitaan sisäistä turvan tunnetta

Oman arvon tunteminen ja itsensä kunnioitaminen on melkeinpä edellytys omien rajojen löytymiseen. Sen ymmärtäminen, että olen arvokas, aikani on tärkeää, oma elämäni on merkityksellistä. Olen arvokas omana itsenäni, juuri sellaisena kun olen. Minun ei tarvitse miellyttää ketään toista, jotta elämäni ihmisenä olisi arvokasta. Turvan tunnetta pystyt lisäämään mm. hengittämällä tietoisesti (lue lisää täältä 3 lempeää vinkkiä stressinhallintaan), kuunnelleen oman hengityksen kulkemistä, sydämen lyömistä.

3. Rajojaan ei tarvitse pyytää anteeksi

Rajojen vetämistä ei tarvitse pyytää anteeksi. Sinun ei siis tarvitse pyytää anteeksi sitä mitä tunnet, vaan sinulla on lupa tuntea juuri mitä tunnet. Sinä teet myös itse päätöksen siitä, mihin rajan vedät. Jos alat yhtäkkiä vetämään rajoja, se voi vaikuttaa ihmissuhteisiisi. Olet kuitenkin vastuussa vain omista reaktioistasi. Toisen ihmisen reaktio tulee hänen omasta peilauksestaan, eli hän on vastuussa omasta reaktiostaan. Se voi olla aluksi todella vaikeaa, jos et halua suututtaa ketään, ja jos olet tottunut olemaan kiltti ja miellyttämään muita. Tämä on tuttua minulle, sillä yksi selviytymiskeinoni on ollut muiden miellyttäminen. Kun otat oman elämäsi ohjakset käsiisi, tulet saamaan todella paljon voimaa ja tulet olemaan oman elämäsi tähti.

4. Rajojen pitäminen vaatii rehellisyyttä

Rehellisyyttä ei voi korostaa omien rajojen kunnioittamisessa liikaa. Se on rehellisyyttä ja kunnioitusta itseä ja toisia kohtaan. Aluksi rajojen pitäminen voi olla haastavaa, mutta on tärkeää pitää kiinni siitä, minkä on päättänyt omaksi parhaakseen. Kun alkaa pitämään omista rajoista kiinni ja kuuntelee itseään, saa paljon voimaa olla oma itsensä. Rajojen pitäminen lisää omia energioita ja jaksamista. Silloin energiaa vapautuu muihin asioihin kuin ei tarvitse miettiä mitä muut ajattelevat. Tiedän ettei tämä ole helppoa, sillä meidät on opetettu pienestä pitäen olemaan huolissaan muiden ajatuksista. Rehellinen omien rajojen ilmaiseminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että siinä toimitaan sekä itsen että toisten parhaaksi ja ollaan avoimia.

5. Seiso rajojesi takana

Muiden ihmisten toiminta voi loukata erilaisissa tilanteissa. Toinen ihminen voi kokea ja nähdä asiat hyvin eri tavalla eikä vaikkapa näe omassa toiminnassaan mitään väärää, kun taas sinusta hänen toimintansa tuntuu pahalta. Toisten toimintamalleja emme pysty muuttamaan, joten parasta mitä voimme itsellemme tehdä tällaisessa tilanteessa, on ottaa vastuu itsestänsä, ja kertoa toiselle missä omat rajat menevät. Olethan aina itsesi puolella. Omien rajojen pitäminen on parasta paitsi sinulle itsellesi, myös muille lähelläsi. Se tarkoittaa, että olet rehellisesti oma itsesi, ja kunnioitat paitsi omaa energiaasi ja aikaasi, myös muiden energiaa. Kun olet rehellisesti oma itsesi, et vie myöskään muiden aikaa olemalla jotain, mitä todellisesti et ole.


Sydämellä,
Anni

Lähetä kommentti

Instagram

Luonnollisesti matkalla. Theme by BD.