Värien parantava merkitys

Maailmamme on täynnä erilaisia värejä, niitä on ympärillämme luonnossa, ruoassa, kotona ja vaatteissa. Värit voi kokea ja nähdä myös syvemmällä tasolla ja niitä voi hyödyntää hyvinvoinnissa, mielen ja kehon parantamisen sekä hoitamisen keinona. Voimme oppia ymmärtämään maailmaa värien kautta ja vaikuttaa vaikkapa omaan mielialaamme värien avulla.

 

Oletko huomannut värien vaikutusta omaan kehoon, mieleen ja tunteisiin?


Maailmamme on täynnä erilaisia värejä, niitä on ympärillämme luonnossa, ruoassa, kotona ja vaatteissa. Värit voi kokea ja nähdä myös syvemmällä tasolla ja niitä voi hyödyntää hyvinvoinnissa, mielen ja kehon parantamisen sekä hoitamisen keinona. Voimme oppia ymmärtämään maailmaa värien kautta ja vaikuttaa vaikkapa omaan mielialaamme värien avulla.

 

Harva meistä on tullut ajatelleeksi, että jokainen väri sisältää oman ainutlaatuisen lämpötilan, painon ja energisen värähtelyn. Tästä syystä toiset värit vaikuttavat viilentävästi ja toiset värit lisäävät lämpöä. Värit pitävät sisällään ominaisuuksia ja energiaa, joka voi tuntua terveyden ja elinvoiman lisääntymisenä. Eri värejä voi käyttää myös tunteiden hoitamiseen. 

 

Värejä voi käyttää parantavasti, huomioimalla sen mitä väriä käyttää esimerkiksi sisustuksessa tai meikissä. Tietynväriset vaatteet tai syödyn ruoan väri voi vaikuttaa mielentilaan kohottavasti. Esimerkiksi punainen väri ruoassa tai vaatteissa lisää energiaa. Värejä käytetään myös visualisoinnin tehostajana. Luonto on täynnä hoitavia värejä, jotka vaikuttavat mieleen ja hoitavat visuaalisesti. Kotiin voi tuoda luonnon elementtejä sisustamalla viherkasveilla. Vihreä väri lisää rauhan ja rentoutumisen kokemusta.

 

Värejä kannattaa käyttää kuitenkin kohtuudella, sillä tietyn värin liiallinen käyttäminen saattaa kääntää värin myönteiset vaikutukset negatiivisiksi. Jos käyttää aina samoja värejä, voi pohtia onko sillä jokin merkitys itselle. 

 

Itse käytän värejä säännöllisesti mielikuvaharjoitteluissa ja meditaatioissa. Kun teen chakroihin liittyviä aktivointeja, chakroihin liitettyjen värien kuvitteleminen vahvistaa harjoitusta. Tietyt värit hoitavat tiettyjä kehonosia, joten värejä voi käyttää hyödyksi myös energiahoitamisessa, jolloin työskentelee niiden hoitavien ominaisuuksien kanssa. Väsyneenä käytän vaatteissa piristäviä värejä ja ruoassa yritän käyttää mahdollisimman värikkäitä raaka-aineita. Ostan usein värikkäitä leikkokukkia kotiin piristämään ja kaunistamaan eri tiloja, kun taas viherkasvien vihreä väri tuo harmoniaa kotiin.


Chakrojen värien vahvistavat ominaisuudet

 

Punainen


Punainen väri yhdistetään intohimoon, rohkeuteen, innostukseen, optimismiin, motivaatioon ja saavutuksiin. Tämä väri vaatii huomiota ja sitä käytetään usein esimerkiksi ravintoloissa ruokahalun stimuloimiseen. Punainen pitää sisällään paljon voimaa, energiaa ja lämpöä. Sen parantavat ominaisuudet voivat auttaa lievittämään kipua ja lämmittämään palelevia kehon alueita.


Punainen lisää ihmisen itsevarmuutta ja luo tunteen yhteenkuuluvuudesta ja menestyksestä. Se edustaa toisaalta myös tulta, kiukkua, tuhoa, jännitystä ja valtaa. Se saattaa rasittaa henkilöä, joka kärsii ahdistuksesta, sydänvaivoista tai verenpaineesta. Liian suuri määrä punaista väriä voi altistaa turhautumiseen, ärtymykseen, äkkipikaisuuteen tai ahdistukseen.

 

Oranssi


Oranssi väri symboloi lämpöä, luovuutta ja ilon energiaa. Värinä se voidaan liittää tunteisiin ja niiden hoitamiseen. Jos oranssia väriä käytetään mielikuvaharjoittelussa, sillä on kyky tuoda erilaisia tunteita pintaan hoidettavaksi ja puhdistettavaksi. Sitä voidaan käyttää apuna esimerkiksi masennuksen ja pelkojen hoitamiseen. 

 

Oranssilla värillä on paljon hyviä vaikutuksia ihmisen mieleen. Se voi stimuloida mieltä sekä kehoa ja lisätä energiatasoja. Siihen liittyy innostuksen, rohkeuden, positiivisuuden ja spontaaniuden elementtejä. Värinä se on hoitava ja voi auttaa monessa asiassa, esimerkiksi surun ja sokkitilan käsittelemisessä. Liiallisessa käytössä se voi lisätä levottomuutta ja ylpeyden tunnetta.


Keltainen

 

Keltainen väri on täynnä iloa, runsautta, huumoria ja positiivisuutta. Sitä voidaan käyttää erityisesti aivojen aktivointiin ja se voidaan ottaa apuun esimerkiksi päätöksenteossa ja keskittymistä vaativissa opiskelu- ja työtehtävissä. Keltainen voi auttaa irrottautumaan vanhoista kaavamaisista ja negatiivista ajattelumalleista.

 

Keltaisesta väristä saa sisäistä voimaa, jota voimme ammentaa esimerkiksi auringosta, ruoasta tai kukista. Keltaisen värin avulla voimme saada apua ongelmien ratkaisuun ja hyötyä sen stressiä vähentävistä vaikutuksista. Tälläkin värillä on varjopuolensa ja liiallisessa käytössä se voi johtaa masennukseen tai ylivirittymiseen.

 

Vihreä 


Vihreä väri kuvastaa metsää, elämää ja uudistumista. Sillä on hyvin rauhoittava vaikutus. Vihreää energiaa voi kuvitella, kun haluaa parantua tai rentoutua. Sitä voidaan käyttää menneiden ongelmien käsittelyyn ja sillä voidaan harmonisoida erilaisia tilanteita. Se voi auttaa vapauttamaan turhautumista tai rauhoittamaan kehossa ilmenevää stressiä.

 

Vihreästä väristä voi saada toivoa ja sen avulla on mahdollista vetää puoleensa rahaa ja vaurautta. Se on hedelmällisyyden, nuoruuden ja viattomuuden väri. Vihreä yhdistetään myös mustasukkaisuuteen ja kateuteen.


Sininen

 

Sininen väri kuvastaa anteeksiantoa, kärsivällisyyttä, uskoa ja hyväksyntää. Tällä värillä on rauhoittava, viilentävä ja suojeleva vaikutus. Sininen voi viedä ihmisen oman totuutensa äärelle.


Sininen väri lisää vuorovaikutustaitoja ja itseluottamusta puhua omaa totuutta. Sinisiä vaatteita käyttämällä on mahdollista parantaa muistia, vapauttaa elämän kipukohtia ja parantaa yhteyttä sisäiseen viisauteen. Varjopuolena tämä väri voi tehdä ihmisestä surumielisen, väsyneen, masentuneen tai kylmän.


Indigo

 

Indigo on intuition väri. Se aktivoi ihmisen omaa viisautta, lisää itseilmaisun taitoa sekä keskittymiskykyä. Tämä väri voi auttaa löytämään ongelmien juuret sekä vapautumaan vanhoista tavoista ja malleista, jotka pitävät energiaa jumissa.

 

Indigolla voi olla vaikutusta stressin lieventämiseen. Se voi auttaa löytämään elämälle selkeämmän suunnan. Lisäksi tämä väri kannustaa uudistamaan omaa elämänpolkua, tuoden uutta tervehtynyttä energiaa elämään.


Violetti


Violetti väri aktivoi luovuutta ja intuitiivisuutta. Sen energia auttaa vapauttamaan menneisyyden ongelmia. Tämän värin käyttäminen voi lisätä itsensä ja muiden ihmisten arvostamista. Usein henkisistä asioista kiinnostuneet ja avoimet ihmiset tuntevat vetoa violettiin väriin.


Violetti väri vaikuttaa soluja uudistavasti ja energiaa tasapainottavasti. Violetti edustaa tulevaisuutta, mielikuvitusta ja unimaailmaa. Tämän värin varjopuolena on ylimielinen, epäluotettava tai vastuuton käyttäytyminen.


Color is a power which directly influences the soul - Wassily Kandinsky


Sydämellä, 
Anni

Lähetä kommentti

Instagram

Luonnollisesti matkalla. Theme by BD.