3 erilaista joogalajia esittelyssä

Follow my blog with Bloglovin 


Jooga on ollut jo yli kymmenen vuotta elämässäni ja erityisen lähellä sydäntäni. Olen kokenut joogan rauhoittavan ja hyvänolon tunnetta lisäävän vaikutuksen ensimmäisestä kerrasta lähtien, mutta joogan syvempi merkitys avautui minulle vasta joitain vuosia sitten. Ymmärsin että joogatessa tunnen vahvan yhteyden kehooni ja että joogaharjoitus yksinkertaisesti ravitsee ja rauhoittaa mieltäni ja pääsen yhdistymään joihinkin syvemmällä oleviin osiin itsestäni. Jooga on minulle henkinen harjoitus, jossa saan syventyä oman voimani lisäämiseen.

Jooga on ollut jo yli kymmenen vuotta elämässäni ja erityisen lähellä sydäntäni. Olen kokenut joogan rauhoittavan ja hyvänolon tunnetta lisäävän vaikutuksen ensimmäisestä kerrasta lähtien, mutta joogan syvempi merkitys avautui minulle vasta joitain vuosia sitten. Ymmärsin että joogatessa tunnen vahvan yhteyden kehooni ja että joogaharjoitus yksinkertaisesti ravitsee ja rauhoittaa mieltäni ja pääsen yhdistymään joihinkin syvemmällä oleviin osiin itsestäni. Jooga on minulle henkinen harjoitus, jossa saan syventyä oman voimani lisäämiseen.

 

Kaikkia kokeilemiani joogalajeja yhdistää se, että tunnin aikana ja sen jälkeen mieli tuntuu puhdistuneen ja energiat ovat uudistuneet. Kaikenlainen urheileminen vaikuttaa mieleen positiivisesti, mutta joogassa on vaan jotain erityistä taikaa, joka nostaa mielialaa ja lisää mielenrauhaa. Se vie syvemmälle kehoon ja mieleen ja rauhoittaa hetkeen. Jooga on mielestäni hyvää läsnäoloharjoittelua. Monet joogaohjaajat myös painottavat, että tunnin tärkein osuus on itseasiassa loppurentoutus, jossa saadaan ottaa vastaan kaikki se hyvä olo jonka harjoitus saa aikaan. Keho pääsee vasta rentoutuessaan latautumaan syvemmällä tasolla.


Kolme mielenkiintoista ja erilaista joogalajia


1. Kundaliinijooga

 

Uusin tuttavuus minulle joogan maailmassa on kundaliinijooga, jonka harrastamisen aloitin noin vuosi sitten. Siitä on tullut minulle tärkein joogaharjoitus, sen henkisten aspektien ja kokonaisvaltaisuuden vuoksi. Olen kokenut sen positiiviset vaikutukset hyvin laajasti elämässäni ja huomannut kehitystä mm. oman kehon kuuntelemisessa ja itsetuntemuksessa. Kundaliinijooga on oiva tuki henkiseen kasvuun.


Kundaliinijooga on tuhansia vuosia vanha joogatekniikka, jota on aikoinaan opetettu ainoastaan salaisena tietona mestarilta oppipojalle. Kundaliinijooga tuo yhteen erilaisia tietoisuutta lisääviä harjoituksia. Joogatunti koostuu jooga-asennoista (asanoista), meditaatiosta, mantroista, hengitysharjoituksista (pranayama), käsiasennoista (mudrat), lukoista (bandhat), keskittymisestä ja rentoutumisesta. Voi siis sanoa, että tämä jooga on todellista läsnäoloharjoitusta.


Tunnilla käytetään omaa ääntä hengityksen, mantrojen ja laulun muodossa. Jokainen tunti aloitetaan Adi Mantralla, joka virittää yhteyden omaan sisäiseen opettajaan. Eri mantroja käytetään osittain liikkeiden yhteydessä sekä yleensä tunnin lopussa lauletaan loppulaulu. Mantra on erittäin voimakas tapa käyttää ääntä ja mantratessa voi kuulla ja tuntea omassa kehossa, kuinka voimakkaasti oma ääni värähtelee yhdessä muiden joogaajien äänten kanssa.

 

Kundaliinijooga-asanoiden avulla voidaan vapauttaa jumissa olevaa energiaa koko kehosta. Asanoissa liikutaan dynaamisesti ja liikettä toistetaan yleensä melko nopeaan tahtiin. Toisinaan asanoiden liike voi olla rauhallisempi. Asanoihin yhdistetään vahva hengitys ja usein kundaalinijoogassa käytetään tulihengitystä, joka on jo itsessään hyvin hoitava. Sanotaan, että kundaliinijooga voi vaikuttaa fyysisellä tasolla rauhastoimintaan ja hermostoa tasapainottavasti, vaikuttaen mm. unen laatuun. Jokainen kundaliinijoogatunti on aina erilainen ja erilaisia kriyoja eli harjoitussarjoja sekä meditaatioita on olemassa suuri määrä. Kundaliinijoogan virtaavat asanat kehittävät kestävyyttä, voimaa ja kehon liikkuvuutta.

 

2. Ilmajooga (aerial yoga)


Ihana ja leikkisä ilmajooga on modernimpi joogatyyli ja eroaa paljon perinteisestä joogasta jo siinäkin mielessä että liikkeet tehdään katosta riippuvan silkkiliinan eli hammockin avulla sekä sen varassa. Tämä joogaharjoitus vaatii jonkin verran luottamista ja irtipäästämistä, sillä osassa liikkeistä tasapainotellaan silkkiliinan avulla ilmassa, liikkeestä toiseen.


Ilmajoogassa osa asanoista tehdään lattialla, osassa käytetään hammockia avuksi ja lisäksi tehdään asanoita ilmassa hammockin varassa. Liinaa pystytään hyödyntämään kehon tukemiseen eri asanoissa, syventämään venytyksiä ja lieventämään paineen tunnetta selässä. Liina mahdollistaa myös inversioiden (ylösalaisin tehtävät liikkeet) tekemisen niin, että selän ja pään alueelle ei kohdistu painetta. Esimerkiksi käsilläseisonta harjoitukset voi olla turvallisempaa aloittaa liinan avulla.


Ilmajooga kehittää lihasvoimaa ja kehonhallintaa, lisää liikkuvutta sekä avaa tehokkaasti rintarangan aluetta, jolla voidaan vaikuttaa positiivisesti hengityksen kulkuun. Ilmajoogassa tehtävien liikkeiden sanotaan lisäävän kehon lymfa - ja verenkiertoa. Liinan käyttäminen tuo liikkeisiin lempeyttä, sillä se mahdollistaa kehon rentoutumisen kokonaisvaltaisesti. Liinan avulla saadaan jaettua kehon painoa paremmin tiettyihin kehon osiin, joka helpottaa hiukan harjoittelua.

 

Ilmajoogan voidaan sanoa olevan hyvin monipuolinen koko kehon harjoitus. Siinä yhdistyy perinteisemmät jooga-asanat sekä ilma-akrobatia. Sitä kuvaillaan usein myös pilateksen, tanssin, akrobatian ja jooga-asanoiden yhdistelmäksi. Tässä joogaharjoituksessa voit päästää sisälläsi olevan lapsen temppuilemaan liinalla. Ilmajooga on tuonut paljon iloa ja hauskuutta omaan elämääni.


3. Yin-jooga

 

Yin-joogan rentouttava vaikutus tuo hyvää vastapainoa stressaavaan päivään. Teen yleensä yin-harjoituksen illalla, jolloin voin harjoituksen myötä alkaa valmistautua nukkumaanmenoon. Harjoitus rauhoittaa hermostoa ja mieltä sekä palauttaa kehon ja mielen päivän tapahtumista tähän hetkeen.

 

Yin-joogan asennot eli asanat keskittyvät pääosin keskivartaloon eli mm. alaselän, lantion ja lonkkien alueelle. Näihin kehon alueisiin jää helposti jumiin erilaisia jännitteitä, kuten tunnemuistoja ja mm. sallimattomista tunteista aiheutuvia lihasjännityksiä. 

 

Yin-asanoissa ollaan pitkään, noin 3-5 minuuttia kerrallaan, venyttäen pehmeästi ja rauhallisesti ja keskittyen olemaan tietoisesti läsnä tässä hetkessä. Tarkoituksena on venyttää lihasten sijaan sidekudosta, joka onnistuu silloin kun venytyksessä pysytään pidemmän aikaa, menemättä liian syvälle asanaan. Asanat edistävät sidekudosten aineenvaihduntaa ja lisäävät energian vapaata virtaamista kehossa. 

 

Yin on vastapari yang -energialle. Nämä ovat toisiaan täydentäviä energioita, eivätkä ne voisi olla olemassa ilman toisiaan. Yang kuvastaa esimerkiksi kuumaa, aktiivista, nopeaa maskuliinienergiaa, kun taas yin on kylmää, passiivista, hidasta feminiinienergiaa. Yinissä on kuitenkin olemassa hiukan yangia ja toisinpäin. Suurin osa joogatyyleistä sisältää enemmän yang-elementtejä eli ne pitävät sisällään aktiivisia ja dynaamisia liikkeitä. Yin-jooga tuo tasapainoa yangiin, rauhoittavilla elementeillään.

 

Yoga. It's not about being good at something. It's about being good to yourself.


Sydämellä,
Anni

Lähetä kommentti

Instagram

Luonnollisesti matkalla. Theme by BD.